Khamis, 10 Mei 2012

chef muliati nak ajar buat kek kukus coklat (^_^)

Assalammulaikum semua bertemu sekali lagi kita dengan chef terkenal tidak lain dan tidak bukan iaitu chef Muliati........ wah jadi chef sdh muliati sekarang nie kan hebat..... muliati sekarang nie busy sangat dengan jemputan-jemputan jiran tertangga di sebelah rumah nak minta ajar buat kek kukus..... hahaha bergurau saja tadi tue bukan chef terkenal pun mulaiti saja cuma nak isi bakul angkat sendiri sekejap (^_^).... muliati terkenal lah kalau dalam dapur rumah sendiri hehehehe...... ok walaupun muliati nie tidak lah pakar sangat dalam hal ehwal masak-memasak nie tapi apa kata orang sikit-sikit boleh lah~~~ muliati pandai buat kek kukus coklat kalau kawan-kawan semua nak tahu.... (^_^) sebab kek kukus coklat nie senang di sediakan , jimat belanja, dan tidak perlu takut kek hangus sebab kek nie kita kukus hehehe jadi sesuailah dengan orang macam muliati nie yang tidak seberapa pandai masak nie hehehehe(^_^)................... ok muliati akan senaraikan bahan-bahan yang di perlukan ok.......




  1. 3 biji telur (gred B)


  2. 2 cawan gula pasir


  3. 1 cawan susu cair


  4. 1 setengah cawan tepung gandum


  5. setengah cawan serbuk koko


  6. 1 sudu teh carbonat(baking powder warna biru)


  7. 1 sudu teh royal (tin warna merah)


  8. 1 cawan minyak masak'''''
wah menyelerakan bah kek ini(^_^)
cara-cara menyediakan kek kukus coklat:




  1. pertama goncangkan 3 biji telur di dalam sebuah bekas sehingga kembang


  2. kemudian masukan 2 gelas gula kedalam telur tadi dan goncang sehingga gula menjadi halus


  3. masukkan 1 sudu teh carbonat dan juga 1 sudu teh serbuk royal dan kacau lagi sehingga sebati


  4. masukkan 1 cawan susu cair kemudian gaulkan dengan menggunakan sudu(saiz besar)


  5. masukan 1 setengah cawan tepung gandum kemudian gaul hingga sebati


  6. masukan setengah cawan serbuk koko kemudia kacau sehingga seimbang warna koko


  7. masukan 1 cawan minyak kedalam adunan


  8. balut loyang dengan plastik lut sinar agar kek tidak melekit nanti


kemudian masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama sejam di dalam periuk kukusan mama anda heheheh........






walaupun rupaku hitam legam namun aku tetap menyelerkan








wah nanti hari ibu boleh lah kita buatkan kek macam nie....







Tiada ulasan:

Catat Ulasan